Černý kašel zasáhl teenagery a školáky

0

V Libereckém kraji, černý kašel, teenageři, žáci základních škol, očkování, blog, region24, zdravetrendy


V Libereckém kraji zaznamenali nárůst případů černého kašle - celkem 43 nových případů, což je téměř dvakrát více než za celý loňský rok. Letos jsou nemocnými zejména teenageři a žáci základních škol.

Minulý týden v našem kraji zaznamenala neusnadňující zdravotní situace ke značnému zvýšení případů onemocnění černým kašlem. Celkem bylo zaznamenáno 43 nových případů, což je téměř dvakrát více než počet nakažených za celý loňský rok. Náhlý nárůst počtu nakažených neponechává nikoho chladným.

„Zatímco v předcovidových letech černým kašlem onemocněli většinou dospělí ve věku 25 až 54 let, v letošním roce vidíme zcela jinou situaci. Nemocnými jsou totiž zejména teenageři ve věku 15 až 19 let a dále žáci základních škol ve věku mezi 10 a 14 lety,' konstatovala ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice Libereckého kraje (KHS LK) Monika Hausenblasová.

Černý kašel je vysoce nakažlivé onemocnění dýchacích cest, které se přenáší kapénkami, nejčastěji kašláním, kýcháním a smrkáním. Projevuje se většinou 7 až 10 dní po nákaze, a to nejprve jako běžné nachlazení s rýmou a kašlem. Ten se ale postupně, zejména v noci, zhoršuje.

Suchý dráždivý kašel trvá obvykle minimálně dva týdny, při neléčeném onemocnění se ale může protáhnout až na tři měsíce. Nejlepší možnou prevencí je podle krajské hygieny očkování, které je v České republice součástí povinného očkovacího kalendáře.

Nemocnost bude vyšší, než ukazují statistiky. Pediatr Martin Zátek měl k 25. březnu mezi svými pacienty pět případů tohoto onemocnění. Lékaři i KHS LK ale předpokládají, že bude nemocnost ještě vyšší, než je počet hlášených případů.

Ohroženi nejvíce jsou malé děti. Doposud se prokázal u dvou žáků, kteří zůstali doma a nedocházejí do školního kolektivu, upřesnil počátkem minulého týdne ředitel Základní školy Vrchlického Pavel Coufal. Největší nebezpečí představuje černý kašel pro malé děti a kojence.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář