Česká Lípa zakládá vlastní technické služby pro údržbu města

0

Radnice města Česká Lípa, technická služba, údržba veřejných prostranství, první rok činnosti, snížení nákladů na externí služby, blog, region24


Radnice města Česká Lípa plánuje založit vlastní technickou službu, která by nahradila soukromé firmy v údržbě veřejných prostranství. Předpokládaný výdaj za první rok činnosti je 55 milionů korun, ale slibuje efektivnější správu města a snížení nákladů na externí služby.

Radnice města Česká Lípa se rozhodla udělat strategický krok směrem k nezávislosti na soukromých firmách pro údržbu veřejných prostranství. Pod vedením starostky Jitky Volfové má město v plánu založit svoji vlastní technickou službu. Toto rozhodnutí přijali zastupitelé města, avšak detaily ohledně právní formy této nové entity zůstávají otevřené.

Podle představ vedení radnice bude tato nová technická služba zodpovědná za řadu operací, jako jsou sekání trávy, údržba silnic a chodníků a další technické záležitosti. Včetně služeb, které nyní poskytují různé soukromé firmy. Taková změna by znamenala výrazné snížení nákladů, které město nyní platí za tyto služby.

Starostka Jitka Volfová potvrdila, že je možné, že technická služba města bude založená jako příspěvková organizace či jiný útvar radnice, ale upozornila na možný nárůst nákladů díky daně z přidané hodnoty. Podle jejího názoru by tak lepší volbou mohla být obchodní společnost, pravděpodobně společnost s ručením omezeným, která má právo na odpočet DPH.

Zatím se předpokládá, že vznik a provoz vlastních technických služeb bude stát město zhruba 55 milionů korun v prvním roce, s očekávaným každoročním nárůstem zhruba o pět procent. Představitelé radnice však tvrdí, že nová organizace bude mnohem efektivnější a operativnější, neboť bude moci věnovat svůj čas a energii výhradně správě České Lípy.

Rozšíření působnosti nově založených technických služeb je také možností. Městské majetky, jako jsou zastávky, lavičky, silnice a chodníky, by se měly stát zodpovědností této nové služby. Starostka Volfová zdůraznila, že jde o první krok a harmonogram prací bude přizpůsoben stavu a potřebám města.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář