Kraj rozdělí 4,5 milionu Kč na podporu venkovských obchodů

0

Liberecký kraj, venkovské prodejny, dotační program Obchůdek 2021+, obce do tisíce obyvatel, ministerstvo průmyslu a obchodu, blog, region24


Liberecký kraj podpoří malé venkovské prodejny prostřednictvím dotačního programu Obchůdek 2021+; obcím do tisíce a částem obcí do tří tisíc obyvatel nabídne 4,4 milionu korun ze svého rozpočtu i z ministerstva průmyslu a obchodu.

Malé prodejny na venkově i letos podpořil Liberecký kraj, a to prostřednictvím dotačního programu nazvaného Obchůdek 2021+. Peníze zamíří do obcí do tisíce obyvatel, případně do obcí do tří tisíc obyvatel, v jejichž místních částech žije méně než tisícovka lidí a na jejichž území se nachází nejvýše jedna maloobchodní prodejna s převahou prodeje potravin a nápojů. „V programu bylo stejně jako v předchozím roce k dispozici 4,4 milionu korun. 3,8 milionu poskytlo ze svého rozpočtu ministerstvo průmyslu a obchodu a šesti sty tisíci korunami přispěl Liberecký kraj,“ uvedl Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova. Podnikatelé či obce, které tyto prodejny provozují, mohli žádat o dotaci od 20. ledna do 20. února letošního roku. Celkem se sešlo 47 žádostí o dotaci v celkové výši 5.134.378 korun. „Všichni žadatelé splnili ve svých žádostech potřebné podmínky, vzhledem k převisu požadované částky o téměř tři čtvrti milionu bylo nutné výše příspěvků pokrátit,” doplnil Ulvr. Žadatelé mohou dotaci využít například na mzdové výdaje, výdaje na nájemné, vytápění, osvětlení, telekomunikační služby a obsluhu bezhotovostních plateb, pořízení neinvestičního majetku a nově i na výdaje za služby související s bezobslužným provozem prodejny.

„Venkovské prodejny nejsou jen místem, kde si člověk obstará běžný nákup, ale často je to i centrum setkávání zejména starších obyvatel. I proto má rozhodně smysl tyto prodejny na venkově zachovat, a právě dotační program Obchůdek 2021+ tomu výrazně pomáhá,“ dodal radní Ulvr.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář