Kulturní ceny Liberce 2023

0

Kulturní ceny Liberce, Šaldovo divadlo, básníci, skláři, liberecká kulturní scéna, blog, region24


Kulturní ceny Liberce za roky 2022 a 2023 ocenily Šaldovo divadlo, básníky a skláře za mimořádný přínos kultury ve městě. Celkem bylo nominováno 41 aktivit a osobností ve třech hlavních kategoriích, což ukazuje na vitalitu liberecké kulturní scény.

Významní zástupci liberecké kulturní scény byli oceněni za svůj mimořádný přínos městu během slavnostního večera, kde letošní Kulturní ceny Liberce ovládlo Šaldovo divadlo, básníci a skláři. Tato událost byla zahájena vyhlášením vítězů v jednotlivých kategoriích a rozdáváním cen těm, kteří se nejvíce zasloužili o nárůst kulturní aktivity v Liberci v posledních dvou letech.

Nominace byly uděleny ve třech hlavních kategoriích - Kulturní počin na území města, Reprezentace města a Osobnost s dlouhodobým uměleckým přínosem pro město. Celkem bylo za roky 2022 a 2023 nominováno 41 aktivit, projektů a osobností, což jasně ukazuje na vitalitu kulturní scény v Liberci.

V kategorii Kulturní počin na území města zvítězila s jasnou převahou inscenace Cesta Divadla F. X. Šaldy (DFXŠ), která byla oceněna nejen za svůj umělecký přínos, ale také za rozvoj talentovaných dětí z libereckých pěveckých sborů, základních uměleckých škol, divadelních baletních a operních přípravek. Na druhém místě se umístil festival Crystal Valley Week 2023 a na třetím 1. liberecký festival poezie pod taktovkou básníka a redaktora MF DNES Martina Trdly.

Co se týče kategorie Reprezentace města, medaile rozdělili čtyři jednotlivci - sbormistryně dětského sboru Seveřánek Silvie Langrová, a dále pak úspěšní herci a držitelé Ceny Thálie Martin Bárta, Veronika Korytářová a Karolína Baranová. Poslední kategorie - Osobnost s dlouhodobým uměleckým přínosem pro město - přinesla ocenění paní Vlastě Vinduškové za její více než 50 let trvající angažmá v libereckém DFXŠ v nejrůznějších funkcích, včetně role tanečnice, šéfky baletu, dramaturgyně a choreografky.

Kulturní ceny Liberce jsou důležitým oceněním těch, kteří se aktivně podílejí na rozvoji města prostřednictvím umění a kultury. Jejich ocenění je jasným důkazem toho, že Liberec je město bohaté na kulturní dění, které díky aktivitě svých obyvatel a jejich lásce k umění neustále vzkvétá a posiluje svůj kulturní potenciál.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář