Ochrana vranky posouvá stavbu semilského mostu

0

Stavba mostu, Semily, odložení, ochrana vranky obecné, dokončení do konce roku, blog, region24


Stavba nového mostu v Semilech o dva měsíce odložena kvůli ochraně vranky obecné. Práce začnou 1. června a měly by být dokončeny do konce roku.

Semily, 21. března 2024 - Práce na novém mostě v Semilech, která měla začít 25. března letošního roku, bude opožděna o dva měsíce z důvodu ochrany vranky obecné. Zhotovitel stavby, společnost EUROVIA CS, a.s., nepřihlédl k rozhodnutí Krajského úřadu Libereckého kraje, odboru životního prostředí a zemědělství, který udělil výjimku z ochranných podmínek tohoto chráněného druhu. Stavba mostu tak začne až 1. června 2024, avšak měla by být dokončena do konce roku.

Rozhodnutí krajského úřadu zákaz vstupu do koryta řeky Jizery od 1. března do 30. června rámcově ovlivnilo harmonogram stavby. „Situace mě velice mrzí, ovšem jedná se o rozhodnutí krajských úředníků, které musíme respektovat. Je to stav, který nemůžeme ovlivnit. Stavbu budeme nyní monitorovat a od 1. června 2024 zhotovitelská firma EUROVIA CS, a.s. začne konečně stavět tak, aby most byl letos dokončen,“ uvedl statutární náměstek pro resort dopravy Jan Sviták.

Vranka obecná, chráněný druh ryb, se vyskytuje v korytě řeky Jizery na území evropsky významné lokality v Semilech. Hejtman Martin Půta považuje omezení na stavební práce za problematické: „domnívám se, že se dotčené orgány státní správy ani nezabývaly zohledněním a posouzením veřejného zájmu dané stavby.“

Firma EUROVIA CS, a.s. postaví most ev. č. 289-002 Semily III za 80.392.490,75 korun, včetně DPH. „Jsem rád, že se nám nakonec povedlo vysoutěžit firmu. V původním výběrovém řízení všechny nabídky překročily maximální možnou cenu, museli jsme tak soutěž zrušit a vyhlásit ji znovu,“ vysvětlil statutární náměstek Jan Sviták.

Stavba nového mostu zlepší podmínky pro pěší, zahrnuje rozšíření chodníků až na čtyři metry a oddělení zábradlím od vozovky. Projekt financuje Liberecký kraj, přičemž město Semily investuje do výstavby chodníků, osvětlení a schodišť pro co nejvyšší bezpečnost chodců při přechodu přes most.

Tato situace poukazuje na to, jak je důležitá koordinace mezi stavebními firmami, úřady a lokalitami s chráněnými druhy. Přes dvouměsíční zpoždění by však měli Semilští občané očekávat nový most do konce roku.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář