Rozšíření větrného parku Václavice - obyvatelé jsou proti

0

Václavický větrný park, Liberecku, šest větrných elektráren, nesouhlas obyvatel, posouzení zákona o vlivu na životní prostředí, blog, region24, zdravetrendy


Václavický větrný park na Liberecku se chystá rozšířit o šest dalších větrných elektráren. Avšak obyvatelé Václavic a Uhelné v anketě vyjádřili nesouhlas s expanzí parku. Místní zastupitelé požadují posouzení záměru podle zákona o vlivu na životní prostředí.

Václavický větrný park na Liberecku, který je se svými 13 větrnými elektrárnami druhým největším v naší republice, by se mohl brzy dočkat rozšíření. Konkrétně plánuje investiční skupina přidání šesti dalších větrných elektráren. Oproti tomuto plánu však stojí obyvatelé Václavic a sousední Uhelné. Podle nedávné ankety, kterou pořádaly osadní výbory, výstavbě těchto nových struktur většinově odporují.

V anketě se k rozšíření větrného parku postavilo negativně 322 lidí, zatímco jen 13 obyvatel bylo pro. 'Kam se podíváte, tam je průmyslová věc a není už kam utéct,' sdělil nám Ondřej Hartman, člen osadního výboru Václavic. Svými slovy podtrhl, jak je oblast už nyní zatížená Turówem, rychlostní komunikací a pískovnou.

Josef Horinka, starosta Hrádku nad Nisou ze Starostů pro Liberecký kraj, přiznává: 'Bývá celkem obvyklé, že lidé chtějí mít zajištěnou v dnešní době energii levnou, ale zároveň říkají: nestavte nám to za barákem.”

Podle informací získaných od Marka Langa, zástupce investiční skupiny, by nové větrné elektrárny měly směřovat k uhelnému dolu Turów, tedy dál od Václavic. Lang také oznámil, že proces rozšíření by mohl být do tří let hotov, pokud vše půjde podle plánu.

Navzdory tomu, že investiční skupina nabídla obyvatelům jako kompenzaci jednoho milionu korun ročně během doby provozu elektráren, odpověď obyvatel byla převažující negativní. 'Nabídku kompenzací považujeme za velmi nízkou, nevýhodnou a bez inflační doložky za bezpředmětnou,' říká Ondřej Hartman. 'Ale i kdyby ta částka byla mnohem větší, tak my to prostě nechceme, protože to, proč tam žijeme, ta příroda, tak si za peníze nekoupíme.'

Plány na rozšíření parku jsou v rozporu s územním plánem Hrádku nad Nisou. Místní zastupitelé proto požadují, aby se celý záměr posoudil podle zákona o vlivu na životní prostředí i na lidi, kteří v blízkosti žijí. Vyhotovení posudku potrvá minimálně jeden rok, což by mohlo plány na expanzi parku výrazně zdržet.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář