Historická továrna Bekon v Hrádku nad Nisou mizí

0

demolice, textilka, revitalizace, Hrádek nad Nisou, městský projekt, blog


V Hrádku nad Nisou začala demolice historického továrního komplexu Bekon, sloužícího jako textilka. Do srpna 2023 mají zůstat jen komín a správní budova, a demolice bude stát 28 milionů Kč. Město areál koupilo v roce 2015 za 6 milionů Kč.

V Hrádku nad Nisou byla zahájena demolice historického továrního komplexu Bekon, který po několik desetiletí sloužil jako textilka. Téměř celý areál má být odstraněn do poloviny letošního srpna. Plánem je zachovat pouze průmyslový komín a správní budovu. Celkově bude demolice stát přibližně 28 milionů korun.

„Když nás nic zásadního nepřekvapí, dokončíme práci do 18. srpna,“ řekl hlavní stavbyvedoucí Jaroslav Dolejší. Tento proces odstartoval ve středu, kdy těžké stroje začaly bourat objekty v blízkosti komínu.

Textilka byla kdysi zaměstnavatelem pro stovky místních obyvatel, její výroba však skončila před více než dvaceti lety. Město koupilo areál v roce 2015 za šest milionů korun. „Chtěli jsme mít kontrolu nad tím, co se s tímto prostorem bude dít,“ vysvětlil místostarosta Hrádku nad Nisou Pavel Farský, zvolený za Starosty pro Liberecký kraj (SLK).

„Komín se nám líbí a stal se takovou urbanistickou dominantou města, proto ho necháme stát,“ dodal Farský. V budoucnosti se zde plánuje rozsáhlá revitalizace. Hlavní projektant Ladislav David upřesnil, že na místě vznikne malé náměstí, kde dříve stála kotelna, bude nyní stavební úřad a městský archiv. V lokalitě je navíc plánována i poliklinika.

Celkový rozpočet projektu se odhaduje na 500 milionů korun, z čehož město pokryje čtvrtinu. „Získali jsme státní dotační prostředky z několika zdrojů,“ uvedl Pavel Nývlt, referent odboru investic Městského úřadu v Hrádku nad Nisou.

Nedílnou součástí je i výstavba retenční nádrže a bytového domu. Pokud vše půjde podle plánu, celý areál dostane novou podobu do konce roku 2027. Projekt má za cíl nejen změnit urbanistický obraz Hrádku nad Nisou, ale také podpořit místní trh bydlení a veřejné služby.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář