Liberecký festival propojuje dětskou kreativitu s výstavou soch

0

#Tags : dětská kreativita, František Skála, ilustrovaná kniha, základní školy, Jitka Mrázková, blog, blogall


Festival v Liberci propojuje dětskou kreativitu s výstavou soch Vulpes od Františka Skály. Součástí je i ilustrovaná kniha "Tam uvnitř něco je!", která soutěžila o Magnesia Litera. Kurátorka Jitka Mrázková zapojila děti ze základní školy do tvorby inspirované knihou. Výstava není kontroverzní a potrvá až do odvolání.

Liberec - Spojení dětské fantazie a umělecké kreativity přináší nový kulturní zážitek na festivalu pro děti, který se koná v Liberci. Kurátorka výstavy, Jitka Mrázková, přišla s nápadem propojit festival s výstavou soch Vulpes od Františka Skály, která stojí před libereckou radnicí. „Oslovila jsem Františka a ten hned našel vhodné exponáty pro naši expozici,“ vysvětluje Mrázková svou inspiraci.

Mezi vybranými díly je i kniha 'Tam uvnitř něco je!' ilustrovaná Skálovými kresbami, která letos soutěžila o ocenění Magnesia Litera v kategorii debut. Nakladatelství Argo popisuje knihu jako jedinečnou dětskou poezii v hororovém stylu. „Jsou to básničky pro děti, ale s hororovým nádechem. To je právě to, co mě baví nejvíc ilustrovat. Je to mnohem zajímavější než kreslit princezny,“ komentuje s úsměvem Skála, který do výstavy přispěl dvěma objekty vystavenými ve vitríně a na zadní stěně galerie.

Kniha na kurátorku Mrázkovou zanechala velký dojem. „Objevila jsem ji před třemi měsíci. Učím na druhém stupni základní školy a děti podle knihy tvořily. Ukázala jsem jim ilustrace a ony k nim psaly básně, a naopak. Děti to bavilo, puberťáci mají rádi morbidní věci, což je někdy docela překvapivé,“ popisuje své zkušenosti Mrázková, která také domluvila instalaci drátěné sochy Vulpes před radnicí, kde stojí už přes rok. „Socha vzbuzuje smíšené reakce. Ráda poslouchám, co o ní lidé říkají,“ dodává.

Podle Skály se Vulpes a koláže v Malé výstavní síni, která je přímo naproti radnici, výborně doplňují. „Obě disciplíny spolu výborně fungují. Z galerie vidím sochu a Vulpes zase může pootočit hlavu a sledovat, zda je v galerii vše v pořádku. Výstava není kontroverzní, pokud děti milují horory, což mnohé z nich dělají,“ říká Skála.

Vulpes hlídá Benešovo náměstí od loňského května a zůstane tam ještě nějakou dobu. „Jak dlouho tady socha zůstane, zatím nevíme. Původně měla být odstraněna do září, ale plánujeme překvapení, které zatím nebudu odhalovat,“ uzavírá tajemně Mrázková.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář