Liberecký kraj bojuje o Vesnici roku 2024

0

Liberecký kraj, Vesnice roku 2024, Zlatá Olešnice, společenský život, veřejná prostranství, blog, blogall


Liberecký kraj se připravuje na soutěž Vesnice roku 2024, která hodnotí obce dle různých kritérií, jako jsou společenský život či péče o veřejná prostranství. Zlatá Olešnice zahájí hodnotící maraton komisí, která má na každou obec dvě hodiny. Slavnostní vyhlášení proběhne 8. srpna v kraji a celostátní kolo 21. září.

**Soutěž Vesnice roku 2024: Zlatá Olešnice zahajuje hodnotící maraton**

Liberecký kraj se opět připravuje na prestižní soutěž Vesnice roku 2024, hodnotící přihlášené obce v řadě oblastí, jako jsou koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond, občanská vybavenost, úspory energií, péče o veřejná prostranství a přírodní prvky se zelení. Tuto informaci poskytl Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje.

Po loňském úspěchu Bílého Kostela nad Nisou se letos již po jedenácté do soutěže přihlásila Zlatá Olešnice. Do této obce míří hodnotící komise jako do prvé v rámci svého hodnotícího maratonu. „Program jsme připravili pečlivě, chceme ukázat, jak dobře se ve Zlaté Olešnici žije a jak bohatý je tady spolkový život. Je to hlavně ocenění pro občany a spolky, které pracují na zvelebení obce,“ uvedl starosta Zlaté Olešnice Jiří Černý.

Mníšek u Liberce se soutěže účastní teprve potřetí, avšak s velkými nadějemi na úspěch. „Příprava nám zabere spoustu času a rádi bychom konečně uspěli v této náročné konkurenci. Výhra by pro nás znamenala odměnu za nekonečnou práci pro obec, která nás ale velmi baví. Každý starosta chce mít svoji obec co nejhezčí,“ sdělil místní starosta Roman Slezák.

Obce mají na zaujetí komise svým programem přesně dvě hodiny, což je podle Romana Slezáka velice krátký čas. „Nicméně má každá obec spravedlivě vyměřený stejný čas,“ dodává.

Finanční odměna a zvýšený zájem turistů jsou hlavními motivacemi pro účast v soutěži. „Máme se čím pochlubit, koupání na přehradě je velmi oblíbené, máme krásnou přírodní pláž, stezku kolem přehrady a dobré restaurace. Mnoho cyklistů z Mníšku vyráží na kole do Jizerských hor a dál. Upravené centrum obce láká hlavně mládež, která se tam denně schází. Organizujeme také řadu společenských akcí jako mníšecký ples, vepřové hody, gulášfest, dětské dny nebo letní kina,“ vyjmenoval akce starosta Mníšku.

Slavnostní vyhlášení spojené s oceněním libereckého krajského kola se uskuteční 8. srpna ve vítězné obci. Celostátní kolo bude následovat začátkem září, kdy vítěze krajských kol znovu navštíví hodnotitelská komise a nositele titulu Vesnice roku 2024 vyhlásí 21. září v Uherském Hradišti. Loňským celostátním vítězem se stala obec Ostrožská Lhota ze Zlínského kraje.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář