Svaté schody v Krásné čeká milionová renovace

0

Krásná, Svaté schody, renovace, Liberecký kraj, Martin Půta, blog


Obec Krásná na Liberecku se pyšní unikátními Svatými schody s relikviemi osmi svatých. Jejich špatný stav vyžaduje okamžitou renovaci za jeden milion korun, z čehož polovinu poskytne Liberecký kraj. Hejtman Martin Půta zdůrazňuje dlouhodobou krajskou podporu památek.

Obec Krásná nedaleko Pěnčína na Jablonecku je domovem jedinečné památky, která zoufale potřebuje opravu. Svaté schody v kostele svatého Josefa, vyhledávané poutníky, se brzy dočkají renovace díky vyhlášené sbírce.

Svaté schody, které čítají osmadvacet stupňů a ukrývají relikvie osmi svatých, jsou vzácným historickým klenotem. V České republice existuje jen deset podobných schodišť, což podtrhuje jejich výjimečnost. Bohužel, jejich stav je alarmující a vyžaduje okamžitý zásah.

Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje, uvedla, že památka je dlouhodobě podporována z dotačního programu. Obnova Svatých schodů si vyžádá částku jednoho milionu korun, přičemž Liberecký kraj přispěje polovinou této částky. Kraj již od roku 2013 investoval do opravy kostela v Krásné přes 1 315 000 korun.

Hejtman Martin Půta vyzdvihl význam systematické podpory obnovy památek a ocenil i zapojení soukromých investorů, kteří spolupracují s památkáři na restaurátorských pracích.

Podle legendy po podobných schodech v Jeruzalémě stoupal k Pilátu Pontskému Ježíš Kristus. Současné pískovcové schody jsou kopií mramorových originálů, do kterých byly v roce 1762 z Říma přivezeny relikvie osmi svatých. Obnova kostela svatého Josefa je zásluhou Kittelova muzea pod vedením Richarda Hübela a faráře Jana Juchy.

Farář Jucha vyjádřil vděčnost za úsilí Libereckého kraje i dalších subjektů při obnově kostela. Renovace schodiště je však pouze začátkem. V plánu je také rekonstrukce malířské výzdoby kaple včetně iluzivního oltáře. Odborníci provedou iluzivní mramorování soklové části kaple a oblasti schodiště, opraví dřevěné prvky a obnoví omítku a vymalování niky mezi oblouky. Tyto práce navážou na předchozí restaurátorské zásahy z let 2015 až 2020, během nichž byly restaurovány stěny a strop lodi a presbytáře.

Oprava Svatých schodů a další plánované práce v kostele svatého Josefa přinesou této významné památce důstojnou renovaci, kterou si zaslouží. Sbírka na jejich záchranu je důležitým krokem k zachování kulturního dědictví regionu.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář