Alchymie barev v libereckém kraji

Výstava Akvarel – alchymie barev v Krajském úřadu Libereckého kraje představí díla Kroužku akvarelu působícího při Domě dětí a mládeže Větrník v Liberci. Vernisáž se koná 4. dubna. Výstava potrvá do 30. dubna.


Nesnesitelná lehkost nevyzpytatelnosti. Výstava na kraji představí akvarely. 27. 03. 2024 Akvarel – alchymie barev. Tak se jmenuje dubnová výstava ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Představí díla Kroužku akvarelu, který působí při Domu dětí a mládeže Větrník v Liberci. Vernisáž se koná 4. dubna v 17.00; úvodní slova budou patřit Svatavě Zenklové a Vendy Koškové, hudební doprovod obstará pěvecký sbor Levamentum.

Kroužek akvarelu pro dospělé a mládež při Domě dětí a mládeže Větrník existuje již od roku 2017. Během této doby se při malování vystřídalo několik desítek účastníků. Výstava na kraji zahrnuje díla studentů za posledních pět let. Akvarel je zajímavá, leč obtížně uchopitelná technika, v níž se kromě dobrého umění kresby uplatní cit pro volbu a odstíny barev, technika malby, rychlost a určitá dávka štěstí, což spolu s nemožností oprav způsobuje jistou nevyzpytatelnost výsledku na rozdíl od ostatních malířských technik.

Barvy se rozpíjí do mokrého podkladu, takže barva a voda pracují samy, více či méně podle vůle a přání malíře. Proto je akvarel považován za jednu z nejtěžších malířských technik. Vedoucí kroužku je Svatava Zenklová. Začala se věnovat malování ve svých 45 letech. Navštěvovala kurzy a kroužky různých malířských technik: malbu olejem, akrylem, pastelem, temperou. Postupem času se soustředila na akvarel, který ji nejvíce lákal. Navštěvovala kurzy při svém pobytu v Belgii, Anglii a Skotsku, studovala též obor výtvarná výchova na pedagogické fakultě Technické univerzity v Liberci.

Výstava potrvá do 30. dubna. Je přístupná o pondělcích a středách od 8.00 do 17.30, v úterky a čtvrtky od 8 do 16 hodin a při pátcích od 8 do 15 hodin.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy