Autobusy TEDOM čelí likvidaci: Nedostatek náhradních dílů

Liberecké autobusy TEDOM na zemní plyn končí službu kvůli nedostatku náhradních dílů. Výroba skončila v roce 2012 a veřejná doprava čelí problémům s údržbou. Vodíkové autobusy a elektromobily jsou pravděpodobně budoucím řešením pro ekologicky šetrnou dopravu.


Liberec je historicky známý jako jedno z prvních měst v Česku, které nasadily do svého dopravního systému moderní plynové autobusy značky TEDOM. Bohužel, projekt průkopně do plynem poháněných dopravních prostředků v našem městě dospívá ke svému konci, neboť na tyto autobusy již dnes prakticky není možné sehnat náhradní díly.

Výroba těchto autobusů na zemní plyn (CNG) levoboku skončila v roce 2012 a nyní čelí dopravní podnik problémům s jejich servisem a údržbou, neboť ve většině případů nejsou dostupné potřebné náhradní díly, včetně těch pro provoz na CNG. Jedním z důvodů dlouhodobého odstavení autobusů v minulosti bylo i to, že některé náhradní díly byly získávány z vozidel při jejich likvidaci, což vypořádalo část problému, ale nešlo o trvale udržitelné řešení.

Liberecký dopravní podnik se před 15 lety rozhodl investovat do těchto moderních autobusů pomocí evropské dotace. Celkem se v Liberci vystřídalo 28 vozů, které se dnes stávají unikátními sběratelskými kousky, o které projevují zájem zástupci veřejnosti. Jejich další osud zatím není jasný, ale možná se některá z těchto vozidel dočkají zachování jako historické exempláře.

Miloslav Růžička, zástupce provozně-technického ředitele dopravního podniku, vysvětluje, že v současné době je možné setkat se s těmito plynovými autobusy TEDOM v Česku pouze v Ústí nad Labem. V zahraničí se nacházejí další exempláře těchto vozidel, například v Polsku, Bulharsku nebo na Ukrajině.

Zajímavou alternativou slibující čistší dopravní budoucnost je nasazování vodíkových autobusů. V červenci 2023 začal v Praze první vodíkový autobus přepravovat cestující. Tento typ vozidel má šanci stát se perspektivním řešením řady problémů spojených se znečištěním ovzduší a ekologickou neudržitelností tradičních paliv.

Vzhledem ke skončení výroby TEDOM autobusů a současným obtížím se servisem a náhradními díly, se zdá, že náš dopravní systém se bude muset modernizovat a přizpůsobit novým výzvám ekologicky šetrné dopravy. Nástupcem plynových autobusů tak pravděpodobně budou právě vozidla poháněná vodíkem či elektrickými pohony.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024