Liberecká knihovna oslaví výročí - AI, vzdělávání a Super Hero Killers

Liberecká knihovna oslavuje 120 let od založení Lidové české knihovny a 100 let od vzniku německé Bücherei der Deutschen. Pro tuto příležitost připravila bohatý program s akcemi, výstavami a besedami po celý rok


V letošním roce připomíná Krajská vědecká knihovna v Liberci hned dvojici významných výročí, a sice 120 let od založení Lidové české knihovny a 100 let od vzniku německé vědecké knihovny Bücherei der Deutschen. Knihovna na tuto příležitost připravila bohatý program plný různorodých akcí i tematických událostí, které budou probíhat během celého roku. Poděkování za úspěšný vývoj knihovny patří také všem ředitelkám, které v průběhu let dokázaly tuto instituci posunout dál a upevnit její význam v regionu.

Historie knihovny v Liberci je velmi bohatá a byla silně ovlivněna složením obyvatelstva na Liberecku, kde převažovali Němci a Češi zde byli v menšině. První zmínka o liberecké knihovně sahá až do 18. století. Krajská vědecká knihovna v Liberci dnes stojí na základech dvou knihoven, které položily základní kameny pro její významný vývoj a v letošním roce si připomínáme jejich vznik.

Knihovna připravila pro své návštěvníky a příznivce pestrý celoroční program plný besed, přednášek, výstav, zájmových dílen, společenských akcí, ale také se zaměřuje na současnost i budoucnost knihoven. Velký důraz je kladen na využití technologií, zejména umělé inteligence, která bude hrát stále větší roli ve vývoji knihoven.

Oslavy začínají již v březnu, kdy knihovna zve soutěživé týmy na oblíbený hospodský kvíz s názvem Natři to knihovníkům!. Následovat budou v dubnu a květnu literární programy, například slampoetry s mezinárodní účastí, Literatour po zajímavých místech Liberce nebo beseda se spisovatelkou Alenou Mornštajnovou. V srpnu se koná happening před knihovnou pro rodiny s dětmi. Řada dalších programů představí umělou inteligenci či exkurze do depozitáře vzácných tisků.

Výroční oslavy vyvrcholí 25. října, kdy bude knihovna připravena oslavit svá významná výročí. Návštěvníci se mohou těšit na krájení a ochutnávání dortu, výstavu o historii knihovny nebo registrace pro nové čtenáře zdarma. Den zakončí večerní koncert kapely Super Hero Killers, který přiláká fanoušky regionální hudební scény.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy