Nový přírůstek v Liberecké zoo - mládě margaye

Liberecká zoo přivítala v lednu mládě margaye, malé šelmy. Veřejnost se o narození dozvěděla až nedávno, kdy bylo při veterinární prohlídce zjištěno, že je to samička. Dále zoo chová samičku nosorožce bělohrdlého, která loni na podzim přivedla mláďata.


Margay, malá šelma, je jedným z prvních potomků, které přivítala liberecká zoo v tomto roce. Mládě se narodilo již v lednu, ale veřejnost se o něm dozvěděla až nedávno, protože matka se o něj starala ve svém vyhřívaném boxu. „Mláďata jsou po narození plně v péči matky. Snažíme se jim poskytnout tolik klidu, jak je to jen možné a nerušit je. První kontakt s mládětem proběhl během nedávné veterinární prohlídky, kdy jsme zjistili, že je to samička,“ sdělila Dorota Gremlicová, zoologická kuraátorka chovu šelem.

Aktivní a hravá malá šelma se již pohybuje po svém vyhřívaném domově. „Po provedení povinného vakcinování bude moci mládě vstoupit do venkovního výběhu. Návštěvníci tak budou mít při troše štěstí možnost mládě spatřit,“ dodala Gremlicová.

Liberecká zoo přivítala do svého chovu samičku nosorožce bělohrdlého loni na podzim a již po šesti měsících se dočkala prvních mláďat. Počet i pohlaví těchto mláďat zatím zůstávají pro pracovníky zoo tajemstvím, protože ještě nechtějí zasahovat do jejich výchovy. „První ukazatele o přítomnosti mláďat jsme odhalili díky změnám v chování samice, která začala odmítat vycházet z boudy ven na krmení. Neznáme ani počet ani pohlaví mláďat. Matka potřebuje mít dostatek místa a klidu nutnému k péči o mládě. Vše se vyjasní až během několika týdnů po provedení první veterinární prohlídky a vakcinace,“ uvedl hlavní zoolog Luboš Melichar.

Venkovní výběh, který sdílí nosorožci s tapírem jihoamerickým, nyní čeká na rozsáhlou rekonstrukci. Do té doby, než budou práce dokončeny, zvířata zůstanou v zázemí zoo. Liberecká zoo patří mezi čtyři zoologické zahrady na světě, které chovají urialy bucharské - vzácné a silně ohrožené asijské kopytníky. „Celosvětový počet urialů bucharských v zoologických zahradách nepřesahuje 38 jednotlivců a každé další mládě je velkým přínosem k záchraně druhu. Malá samička uriala se narodila 20. dubna a je to čtrnáctý potomek, který se v Liberci narodil od zahájení chovu v roce 2011,“ podotkl Luboš Melichar.

Vzhledem k původu urialů z horských oblastí Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu, zůstávají v Liberci ve svých venkovních výbězích po celý rok. Samička tedy již od prvních dní je dobře viditelná pro návštěvníky. V novém roce se v liberecké zoo narodilo celkem 38 mláďat. Mezi další nové obyvatele patří například dva orlosupi bradatí, osiník africký, pět surikat, bělozubka nejmenší a 27 tropických žab.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy