Nový Typ Lanovky pro Ještěd

Na posledním zasedání v Liberci byl pro Ještěd oznámen nový typ lanovky, který by měl ročně přepravit půl milionu lidí. Realizace projektu má stát mezi 360 a 440 milióny Kč, což je levnější než obnova stávající lanovky.


Na posledním zasedání zastupitelů města Liberec oznámili, že nový typ lanovky na Ještěd bude threadový, dopravu bude zajišťovat pouze jedna velká kabina. Zároveň byla představena studie proveditelnosti, podle níž by realizace tohoto projektu měla stát mezi 360 a 440 miliony korun. To je oproti obnově existující kyvadlové lanovky, která by podle odhadů vyšla na 410 až 500 milionů, výrazně ekonomičtější varianta. Budování klasické lanovky se 17 kabinami by pak stálo 330 až 400 milionů korun.

Podle primátora města Jaroslava Zámečníka je však nejdůležitější skutečnost, že klasická lanovka s více kabinami, ačkoli by mohla být pro některé investory ekonomicky atraktivní, pro město Liberec a pro Ještěd příliš vhodná není. Podobně i studie provozu nové lanovky naznačuje, že by měla každoročně přepravit půl milionu cestujících.

Je však stále v otázce, jestli bude lanovku provozovat Dopravní podnik města Liberce a Jablonce nad Nisou, nebo se najde jiný provozovatel.

Konečná cena zpáteční jízdenky pro dospělého by podle odhadů mohla dosáhnout až 500 korun, zatímco občané Liberce by měli platit pravděpodobně poloviční částku od tohoto čísla. Podrobnější informace o plánovaném ceníku, který by měl být zaveden v roce 2027, jsou k dispozici pro veřejnost na webových stránkách města.

Potenciální realizace nové lanovky na Ještěd by také znamenala prodloužení její trasy. Aktuálně lanovka měří téměř 1,2 kilometru, ovšem s plánovaným prodloužením ke konečné stanici tramvaje v Horním Hanychově by se délka trasy zvýšila o dalších 770 metrů.

Ideaální scénář představuje dokončení nové lanovky v lednu 2029. Konečné plány pro výstavbu budou dodavatelovi předloženy pomocí systému 'design and build', což znamená přeložení veškerých úkolů týkajících se plánování a výstavby na dodavatele, včetně získání stavebního povolení.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy