Olomoucká zoo přivítala raritní přírůstek z Liberce

Olomoucká zoo vypomohla s líhnutím královského kondora. Vejce bylo inkubováno v liberecké zoo, kde po 55 dnech a asistovaném procesu došlo k úspěšnému vylíhnutí. Mladý kondor strávil 10 dní v Liberci a byl následně vrácen do Olomouce.


V olomoucké zahradě se chovají královští kondorové již od roku 1999. I když se zdejší chovný pár pravidelně páří a snáší oplozená vejce, úspěšný odchov mláděte se podařil naposledy před čtrnácti lety. Z tohoto důvodu se olomoučtí zoologové rozhodli poskytnout jim pomoc a ve spolupráci se Zoo v Liberci zahájili experiment s asistovaným líhnutím.

Ve vylíhňovací stanici v Liberci bylo vejce umístěno do speciálního inkubátoru, kde po 55 dnech zařízení a asistování libereckých chovatelů došlo k líhnutí mláděte. Nešlo však o snadný proces, jak vysvětlil zoolog z liberecké zoo, Jan Hanel. 'Vejce vysychalo nezvykle pomalu, takže jsme do něj museli velmi opatrně vrtat mikroskopické otvory, aby se zvýšila míra odparu,' uvedl Hanel.

Líhnutí samo o sobě bylo také problematické a trvalo necelé tři dny. Bez pomoci člověka by se pravděpodobně nezdařilo. Hanel řekl: 'Mládě bylo ve špatné pozici, mělo vzepřenou nohu přes hlavu a nemohlo se samo vyklubat ven. Museli jsme proto velmi opatrně odstraňovat skořápku, což trvalo několik minut, a poté jsme ptáče nechali několik hodin odpočívat.'

Malý kondor strávil v liberecké zoo následujících deset dní, kdy zkušení chovatelé úspěšně rozkrmovali mládě. Poté ho převezli zpět do Zoo Olomouc, kde si mládě vedlo dobře a zvyšovalo svou tělesnou hmotnost. Cílem bylo aby mládě nenavázalo příliš silný vztah s lidmi, což by mohlo vést k tzv. imprintingu a způsobit nezvratné změny v jeho chování.

Pokud bude malý kondor úspěšně odchován, očekává se, že to bude třetí mládě kondora královského za posledních 25 let v olomoucké zoo, a představovat bude velký genetický přínos. I když tento druh nyní chová 34 evropských zoologických zahrad, úspěšné odchovy v zajetí jsou vzácné. Jen v posledním roce se podařilo odchovat mladé kondory ve čtyřech zoologických zahradách.

Královští kondorové (Sarcoramphus papa) jsou doma v tropických oblastech Jižní Ameriky. Živí se jako mrchožrouti a k jídlu se přizpůsobili s pomocí silných zobáků a drápů. Vývoj mláďat trvá několik měsíců a jsou to dlouhověcí ptáci, kteří se dožívají desítek let.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024