Opravy mezi Mnichovem a Oldřichovem zkomplikují turistickou sezónu

Opravy silnic mezi Mnichovem a Oldřichovem mají zvýšit bezpečnost chodců, zvláště dětí. Komplikaci přináší souběžné rekonstrukce železnic, které zasáhnou turistickou sezónu. Starostové kritizují špatnou komunikaci s Správou železnic. Rekonstrukce jsou nezbytné pro zlepšení infrastruktury, ale způsobí problémy obyvatelům i turistům.


Opravy silnic jsou nevyhnutelné zejména z důvodu bezpečnosti. Nově připravovaný chodník mezi Mnichovem a Oldřichovem má zvýšit bezpečnost chodců, především dětí, a propojit obě obce. 'Je to naprosto nezbytné kvůli bezpečnosti,' říká místostarostka Mnichova Hana Šepičková. Obě obce musely vyřizovat administrativně náročné žádosti o dotace, aby mohly projekt realizovat ve spolupráci s krajem.

Situaci komplikuje fakt, že Správa železnic provádí ve stejnou dobu rekonstrukce, které se dotýkají nejen Mnichova a Oldřichova, ale i celého Frýdlantského výběžku. Opravy železničních tratí se budou konat v plné turistické sezóně, od 8. července do 20. září, konkrétně na trase mezi Libercem a Mnichovem od 1. července do 13. září. Dalších šest výluk je naplánováno během léta a ovlivní i obce jako jsou Raspenava, Frýdlant, Bílý Potok, Nové Město pod Smrkem, Chrastava a Varnsdorf.

Starosta Hejnic Jaroslav Demčík kritizuje načasování prací: 'Správa železnic tu provádí rekonstrukce každoročně. Nerozumím tomu, proč to nemohou udělat najednou.' Objízdná trasa během uzavírky povede přes horské sedlo Albrechtického kopce a Frýdlant, což způsobí další komplikace, zejména s náhradní autobusovou dopravou za vlaky.

Místostarostka Mnichova taky nemá pro Správu železnic příliš pochopení: 'Zjistili jsme, že bude rekonstruováno nádraží, ale nikdo nám o tom neřekl. Informaci jsme získali týden před začátkem akce,' říká rozhořčeně Šepičková. Stejně tak starostka Oldřichova v Hájích, Jana Šťastná, vyjadřuje nespokojenost s nedostatečnou komunikací ze strany Správy železnic.

Náměstek hejtmana Libereckého kraje pro dopravu, Jan Sviták, také poukazuje na dlouhodobý problém s koordinací výluk: 'Liberecký kraj dlouhodobě jedná se Správou železnic o zlepšení koordinace výluk, ale bez větších úspěchů. Naše požadavky často naráží na roční státní rozpočet, což způsobuje, že akce se potvrzují na poslední chvíli. Tento stav je nepřijatelný,” uvedl Sviták.

Správa železnic chybné jednání odmítá. 'Obec Mnichov byla na podzim 2023 písemně informována o plánované opravě trati Liberec – Frýdlant,' uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Nicméně z vyjádření KORIDu, který má na starosti koordinaci dopravy, vyplývá, že v praxi komunikace nefunguje, jak by měla. 'Správa železnic si dělá věci podle svého. To, že železniční trať na Frýdlant bude zavřená v plné turistické sezóně, je pro nás nepochopitelné,' řekl Jan Maxa, vedoucí Integrovaného dopravního systému Libereckého kraje.

Obyvatelé i návštěvníci tak musí počítat s komplikacemi, které přinese rekonstrukce silnic a železnic během letošní turistické sezóny. Pro zajištění bezpečnosti a zlepšení infrastruktury jsou však tyto opravy nezbytné.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024