Radary pokutují za 54 km/h, řidiči zuří

V Liberci způsobila kritiku přísná "tolerance radaru" nastavená na tři kilometry za hodinu. Řidiči jsou pokutováni za rychlost nad 54 km/h ve zóně 50 km/h. Za první měsíc provozu bylo zaznamenáno téměř 14 400 přestupků, z toho 12 227 bylo překročení do 10 km/h.


'Tolerance radaru' je ve městě Liberec nastavená na pouhých tři kilometry za hodinu, což vyvolává kritiku kvůli údajné přísnosti. Řidiči jsou pokutováni, pokud projedou 50kilometrový úsek rychlostí 54 km/h. Za první měsíc provozu bylo zaznamenáno téměř 14 400 přestupků, přičemž 12 227 z nich bylo za překročení rychlosti do deseti kilometrů za hodinu.

Primátor města uvedl, že městská policie by měla v budoucnu pracovat s možností různých nastavení detekce podle denní doby nebo dopravní situace. Cílem je, aby systém byl k řidičům vstřícnější.

Dvě měřicí zařízení jsou umístěna v ulici Dubice, která vede od kruhového objezdu u průmyslové zóny Jih směrem na Ještěd. Jedná se o rovný úsek v kopci, kde podle předchozích preventivních měření většina řidičů překračovala povolenou rychlost 50 km/h. Radary sledují jak okamžitou, tak i úsekovou rychlost a dokážou zachytit překročení i poté, co řidič projede kolem radaru.

Primátor Zámečník si pochvaluje nárůst počtu řidičů, kteří v tomto místě dodržují rychlost, a počet přestupků tak postupně klesá. Před týdnem bylo zaznamenáno zhruba 200 přestupků denně, nyní je to kolem 80. „Chci poděkovat občanům, že začali respektovat rychlost. Začíná to mít rozumné parametry,“ uvedl Zámečník.

Cílem radarů je zvýšení bezpečnosti, přičemž primátor připomíná, že v místě se nachází přechod, kde často přecházejí děti cestou do školy. Ekonomická stránka není klíčovým faktorem, i když pokuty jsou příjmem města. Primátor dříve prohlásil, že by výnosy z pokut měly být použity na zlepšení stavu městské hromadné dopravy, zejména autobusů. Na tomto využití finančních prostředků se však musí dohodnout koaliční partneři.

V budoucnosti se plánuje rozšíření počtu měřicích radarů v Liberci. Městská policie má vytipovaných deset problémových míst, zejména v blízkosti škol a na ulicích jako jsou Švermova či Hejnická. Na některých místech budou umístěny i informativní radary. Primátor uvedl, že město by chtělo brzy rozmístit deset takových radarů po Liberci.


Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024