Tajemství Ještědského hřbetu odhaleno na Českolipské výstavě

Českolipská výstava zaměřená na Ještědský hřbet probíhá od 19. března do 26. května. Expozice představí vznik hřbetu, nabídne fotografie krajiny, animované video a sbírku achátů a ametystů z regionu. Výstava je vhodná pro veřejnost, žáky a studenty.


Pod hlavičkou Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě se od 19. března do 26. května koná zábavně-naučná geologická výstava v Síni Josefa Maštálka. Expozice se zaměřuje na vznik Ještědského hřbetu, který je významnou dominantou Libereckého kraje. Návštěvníci se mohou těšit na působivé fotografie z okolní krajiny, animované video od České geologické služby či unikátní sbírku achátů a ametystů z regionu.

Ačkoliv se často soudí, že Ještědský hřbet vznikl vlivem sopečné činnosti, výstava ukazuje, že skutečnost je mnohem komplexnější. Jak vysvětlil geolog Petr Mužák, jenž je zároveň autorem expozice, geologická stavba hřbetu byla zformována řadou mocných procesů a orogenezí, což vedlo k vytvoření tzv. krystalinika, složitého geologického útvaru.

Na významném zájmu široké veřejnosti o tuto problematiku poukázala Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje: „Mnozí lidé se opravdu zajímají o svůj region z více úhlů pohledu, nejde výhradně o odborné téma. Navíc horské oblasti jako Ještědský hřbet mají v srdcích místních obyvatel zvláštní místo, proto očekáváme větší zájem o výstavu.“

Geologická výstava je určena nejen široké veřejnosti, ale především žákům a studentům, kteří díky ní mohou získat cenné informace o petrologii, mineralogii a regionální geologii Ještědského hřbetu. Vrcholem výstavy bude prezentace unikátní sbírky achátů a ametystů z oblasti mezi Prosečí pod Ještědem a Hodkovicemi nad Mohelkou, která patří Jaroslavu Šutákovi.

Doprovodný program výstavy zahrnuje zajímavé přednášky a odborné exkurze. Veterán geologie Petr Mužák zde 23. března představí svůj pohled na vznik Ještědského hřbetu, následně povede komentovanou prohlídku výstavy. Dále se 13. dubna uskuteční geologická exkurze zaměřená na kvarcitové skály Ještědského hřbetu. Veškeré informace o výstavě a doprovodných akcích naleznete na webu muzea www.muzeumcl.cz či na jeho sociálních sítích.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy