Ústavní soud zamítl stížnost potomků policisty za odškodnění

Ústavní soud zamítl stížnosti potomků policisty, který zemřel při havárii služebního vozu, kteří se dožadovali odškodnění za duševní útrapy. Soudce Pavel Šámal uvedl, že se mohou domáhat odškodnění z povinného ručení.


Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnosti pozůstalých po policistovi, který zemřel při havárii služebního vozu. Dcera a syn se domáhali u civilních i správních soudů odškodnění za duševní útrapy. Podle soudu se mohli a mohou domáhat odškodnění z takzvaného povinného ručení. Nález vyhlásil soudce zpravodaj Pavel Šámal.

Nehoda se stala v roce 2014 u Doks na Českolipsku. Při srážce policejní dodávky s kamionem zemřeli dva policisté. Třetí, který seděl za volantem, utrpěl zranění a později byl odsouzen za usmrcení z nedbalosti.

Dcera jednoho ze zemřelých policistů získala odškodnění podle zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Celkem v souvislosti se smrtí svého otce obdržela 706 649 korun. Syn nezískal nic, protože nebyl nezaopatřeným dítětem, a nesplnil tak podmínky pro odškodnění podle zákona o služebním poměru.

U soudů se dcera domáhala vyššího odškodnění od policie, syn alespoň nějakého. V ústavních stížnostech uvedli, že Krajský soud v Hradci Králové a Nejvyšší správní soud porušily jejich ústavně zaručená práva, například právo na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromého a rodinného života a právo na soudní ochranu.

ÚS ale ponechal rozhodnutí správních soudů beze změn. V minulosti už odmítl i stížnosti navazující na civilní linii sporu. Jako pořád otevřenou možnost soud zmínil nárok z povinného ručení.

„Přiměřenost odškodnění stěžovatelů je tak věcí případného dalšího řízení. Sami stěžovatelé tvrdí, že nárok na náhradu nemajetkové újmy, respektive pojistné plnění, uplatnili u pojišťovny, která ale zatím podle jejich tvrzení v ústavní stížnosti vůči nim nárok neplnila. Věc však podle všeho dosud nebyla řešena u soudu,“ stojí v nálezu.


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024