Výstava připomíná 70 let kopistky korunovačních klenotů

Muzeum Českého ráje v Turnově připravilo výstavu na počest 70. narozenin významného českého šperkaře Jiřího Urbana. Výstava představuje jeho šperky, originální kresby a malby, ale zejména významné kopie korunovačních klenotů, které získaly širokou mediální pozornost.


Sedmdesáté narozeniny významného českého šperkaře Jiřího Urbana jsou připomínkou v Muzeu Českého ráje v Turnově, která oslavuje jeho talent a umění. Turnovské muzeum, které spolupracuje s Jiřím Urbanem, připravilo impozantní výstavu jeho děl a významných kopií korunovačních klenotů. Výstava, zahájená 14. března, je obohacena o komentované prohlídky a představení monografie, kterou k sedmdesátinám Jiřího Urbana připravil kurátor výstavy Miroslav Cogan.

Tvůrčí dílo Jiřího Urbana je unikátní a rozmanité. Od druhé poloviny 80. let 20. století vedl vývojovou dílnu družstva Granát Turnov a dále pokračoval ve šperkovém designu jako spolumajitel firmy RSG až do roku 2010. Během své kariéry neustále tvořil originální šperky, šperkařské objekty, kresby a malby.

Největší pozornost v médiích však získaly jeho kopie korunovačních klenotů, kterým se věnuje od roku 2008, zejména těch spojených s Lucemburky. Mezi jeho nejprestižnější repliky patří císařská koruna sv. Říše římské, Svatováclavská a Lombardská koruna. Tyto kopie a další zlaté šperky a drobné objekty s vzácnými drahokamy jsou hlavním lákadlem této rozsáhlé výstavy.

Urbanova výstava se neomezuje pouze na kopie korun a jeho šperkařské dílo, ale zahrnuje také jeho malby z posledních tří dekád a desítky šperků a objektů z doby od poloviny 80. let 20. století do současnosti. Jeho tvorba je vystavena i ve výstavním sále ve 3. poschodí muzea.

Na výstavě se podílí také jeho dcera, akademická malířka Markéta Urbanová, a zeť Jan Jaroš, výtvarník a designér, kteří představí ukázky ze své tvorby. Spolupráce mezi Jiřím Urbanem a jeho rodinou zdůrazňuje výtvarnou úroveň, na které se pohybuje. S dcerou Markétou pravidelně diskutuje o své tvorbě, někdy spolu dokonce malují. Jan Jaroš se podílel na vzniku některých korun a navrhoval sklo pro proslulou sklárnu Lasvit.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy