Zahajujeme výstavbu supercentra pro hasiče a policii

V říjnu tohoto roku se očekává zahájení výstavby nového Integrovaného výjezdového centra (IVC) v Libereckém kraji. Projekt vznikal osm let a je plánovaný do provozu v roce 2026. IVC je koncipované jako společná stanice hasičů, zdravotnické služby a silniční policie.


Podle Filipa Trdlu, mluvčího kraje, se očekává, že stavba nového Integrovaného výjezdového centra (IVC) začne nejpozději v říjnu tohoto roku. S výhledem na provoz od roku 2026, je to projekt, jehož plánování trvalo osm let a započalo se v Hasičském záchranném sboru Libereckého kraje (HZS LK).

Primární cíl byl přemístění hasičské stanice a výjezdové základny zdravotnické záchranné služby. Policisté z oddělení silničního dohledu se k projektu přidali v roce 2020. Šéf HZS LK, Jan Hadrbolec, zdůraznil, že koncept takového centra v regionu dosud neexistuje, ale zkušenosti se skýtají například v Moravskoslezském kraji.

V současné době jsou hasiči v Turnově umístěni vedle autobusového nádraží, v záplavové oblasti, což přineslo řadu výzev. I když stanice nebyla nikdy zaplavena vodou, museli ji několikrát časově omezit kvůli zaplavení cest. Podobné situaci čelí i stanice v Jablonném v Podještědí a Semilech, které se rovněž nachází v záplavové zóně.

Podle Vladimíra Richtera, člena rady kraje pro rezort zdravotnictví, současné podmínky nevyhovují ani turnovským záchranářům, kteří jsou umístěni v prostorách nemocnice – tato situace brání i rozvoji nemocnice.

Nové objekty pro hasiče a zdravotnickou službu budou mít společný dvůr, který bude mít i reprezentativní funkci. Cílem je podle Richtera podpořit pocit vzájemné příslušnosti a spolupráce mezi jednotlivými složkami IZS, zatímco malé rozdíly mezi nimi budou zvýrazněny. Budovy budou mít ve svém prvním nadzemním patře velkoprostorové garáže pro zásahová vozidla.

Umístění nové základny poblíž silnice první třídy je strategické, protože IVC nebude muset navigovat kopcovitým a často ucpaným centrem Turnova. Výstavba by měla trvat 20 měsíců s očekáváním, že správa budov bude v rukou Hasičského záchranného sboru.

Náměstek hejtmana pro rezort majetku, investic a zakázek, Zbyněk Miklík, zdůraznil, že harmonogram projektu by měl pokračovat bez zbytečných zpoždění. Předpokládá se, že náklady budou nižší než původně plánovaných 260 milionů korun, se strategií soutěžení o snížení nákladů a využití příznivějších cen na stavebním trhu.

Další financování je očekáváno od ministerstva vnitra ve formě dotace ve výši 110 milionů korun. Toto nové centrum by mělo přinést bohaté přínosy pro hasiče a zdravotnické pracovníky v regionu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy