Zámek Vartenberk částečně otevřen veřejnosti po rekonstrukci

Zámek Vartenberk ve Stráži pod Ralskem se po letech zanedbání a rekonstrukcí částečně otevřel veřejnosti. Historik Miroslav Smaha přiblížil stav zámku před opravami, kdy některé místnosti byly zcela zničené. Plánuje se zpřístupnění sklepních prostor v příštím roce.


Zámek Vartenberk ve Stráži pod Ralskem částečně otevřel své brány pro veřejnost po letech zanedbávání a rozsáhlé rekonstrukce. Historik a pedagog Miroslav Smaha, autor zámecké expozice, přiblížil, v jakém stavu se zámek nacházel před zahájením oprav. Některé místnosti byly natolik poničené, že jim chyběla i podlaha, a situaci komplikovaly i následky pobytu sovětských vojáků po roce 1968 a požár v roce 1987.

V souvislosti s obnovou zámku Miroslav Smaha nastínil plány na zpřístupnění sklepních prostor už v příštím roce. „Rádi bychom tam umístili expozici, která by představovala provozní zázemí zámku, včetně skladů, spižíren a prádelny,“ uvedl Smaha. Aktuálně probíhají prohlídky pouze o víkendech, přičemž první začíná již v jedenáct hodin a poslední je naplánována na třetí hodinu odpolední.

Zámek Vartenberk sice prochází dalším kolem rekonstrukcí, ale některé z opravených částí jsou již nyní přístupné návštěvníkům. Tímto krokem chtějí zámku postupně vrátit jeho zašlou slávu a bohatou historii, kterou si mohou návštěvníci postupně znovu objevovat.

Fotografie Jiřího Jelínka z Českého rozhlasu zachycují současný stav zámku, kde je po letech zanedbávání znatelný posun k lepšímu. Renovace zámku pokračují a veřejnost má nyní jedinečnou příležitost vidět, jak se historická památka postupně navrací k životu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Zoo Liberec

Hlavní zprávy

 

Vizovické Trnkobraní 2024