Liberecký náměstek Žídek rezignoval, koalice se rozpadá

0

koaliční strany, mimořádné zasedání, ukončení spolupráce, ODS, korupce, blog, region24


Zástupci tří koaličních stran se na mimořádném zasedání shodli na ukončení spolupráce s ODS poté, co byl její člen Petr Šídek obviněn z korupce. Protikorupční organizaci Transparency International bude celou kauzu dále vyšetřovat.

V následkem neslavných událostí minulého týdne se zástupci tří z čtyř koaličních stran sešli v pondělí večer na mimořádném zasedání. Toto zasedání bylo nezbytnou konsekvencí disruptivní situace, která narušila důvěru v ODS, člena koalice v radě města. Tři strany po zasedání jednoznačně ohlásily svůj záměr ukončit spolupráci s ODS v rámci koalice a vyjádřily přání pokračovat ve vzájemné spolupráci.

'ODS se v tuto chvíli stává mimo koalici. Nechceme udržovat žádné klientelistické vazby, pokud některé existovaly. Budeme se zabývat otázkou, zda takové vazby existovaly pod dohledem (Petra) Šídka,' prohlásil Jaroslav Zámečník, primátor Liberce za hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Bylo navíc rozhodnuto, že do celé kauzy bude zapojena protikorupční organizace Transparency International, která pomůže při vyšetřování možných korupčních praktik a pomůže nastavit další postupy.

Po propuštění Petra Šídka, bývalého radního a náměstka pro správu majetku a sport, převzal primátor Zámečník jeho agendu. Současně si tři koaliční strany vedou diskusi o tom, co dále, a kdo z nich převezme tu necitlivou úlohu a obsadí místo v Radě města Liberce. 'Pokud vše půjde hladce, možná již v nejbližším zastupitelstvu doplníme jedenácté místo v radě,' uvedl Zámečník.

Petr Šídek rezignoval na svůj post v pondělí ráno v návaznosti na obvinění z korupce. Za zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku mu hrozí až 12 let vězení. Vyšlo najevo, že se snažil ovlivňovat rozhodování města Liberec ve prospěch společností, které měly nějaké propojení se společností Syner Group.

Prezident hokejového klubu Bílí Tygři Liberec a šéf developerské firmy, Petr Syrovátko, však veškerá obvinění zcela popírá. Stejně tak Šídek v rozhovoru pro iDNES.cz odmítl jakkoli reagovat na obvinění a odmítl poskytnout jakékoli komentáře s tím, že je vázán mlčenlivostí.

V reakci na obvinění vůči Šídkovi a Syrovátkovi výkonná rada ODS rozhodla o zrušení jejich členství ve straně a zároveň o zrušení místního sdružení Liberec. ODS jim navzdory tomu nabídla možnost rezignace na své funkcie a pozastavení členství, což oba odmítli.

Liberecký korupční skandál se rozděluje do tří oblastí. První se týká podezření z korupce při veřejných zakázkách na opravu silnic, kde policie dosud vyslechla šest osob, z nichž vazbu dostali Lukáš Hübner, vedoucí odboru správy veřejného majetku libereckého magistrátu a spolumajitel liberecké firmy Investing CZ, Josef Nadrchal. Druhá větev se týká náměstka Šídka a podnikatele Syrovátky. Poslední, třetí větev, je zaměřena na plánovanou výstavbu fotovoltaické elektrárny v Ralsku na Českolipsku, kde byl vyslechnut liberecký hejtman Martin Půta, který se tvrdě brání a je přesvědčen, že se ničeho trestného nedopustil.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář