Žlutokap se v botanické zahradě podařilo opylit

0

V Liberci, botanická zahrada, vzácná Xanthorrhoea, Austrálie, ruční opylování, blog, region24


V Liberci, botanická zahrada, roste vzácná Xanthorrhoea, která se ve volné přírodě nachází jen v Austrálii. Semena z úspěšně opylené rostliny nabídnou dalším botanickým institucím – za tímto úspěchem stojí ruční opylování zahradníky.

V botanické zahradě v Liberci se nachází jedinečná rostlina, známá jako Xanthorrhoea, nebo také jako stromkovitý charakter. Tato pozoruhodná rostlina se ve volné přírodě nachází jen v Austrálii. Poprvé se do Evropy dostala na konci 20. století, když byla v Austrálii stavěna silnice. Stavitelé dostali zvláštní povolení vykopat a prodat tuto rostlinu mimo kontinent.

V liberecké botanické zahradě je tato rostlina od roku 2002. Za tu dobu jen třikrát vykvetla, naposledy v loňském roce na jaře. Aby se z ní podařilo získat semena, musela být rostlina opylena. Jelikož je tato rostlina umístěna ve skleníku, kde se hmyz přirozeně nenachází, museli se o tento proces postarat zahradníci. 'Na konci března 2023 jsme tuto rostlinu ručně opylili a po celý zbytek roku čekali na výsledek,' řekl Jan Mikulička z Botanické zahrady v Liberci. Semena, která se z rostliny podařilo získat, budou nabídnuta dalším botanickým institucím.

Xanthorrhoea je rostlina schopná růst ve volné přírodě až 300 let. V přírodě kvete hlavně po požárech, kdy je jeho kmen zčernalý. Je to důvod pro jedno z jeho lidových jmen - Black Boy. Opylení stoletého Xanthorrhoea v liberecké botanické zahradě bylo úspěšné.

'Český název této rostliny vznikl překladem původního jména, jelikož rostlina při poranění vytéká žlutou pryskyřicí,' dodal Mikulička. Jiným lidovým názvem pro tuto rostlinu je stromová tráva, což jednoduchým způsobem popisuje její vzhled. Zajímavostí je, že v minulosti bylo vyluhované květenství této rostliny používáno k přípravě nápojů.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář