Václavice řekly ne větrníkům a čelí vodní krizi

Obyvatelé Václavic hlasovali proti dalším větrným elektrárnám a čelí problémům s dostupností pitné vody. Spodní hladina vody klesá kvůli klimatickým změnám a těžbě v dole Turów. Vodovod by měl začít fungovat od června 2024 a připojení potrvá dva roky.

0

Před 3 dny

Anifilm se letos odehraje na patnácti místech

Anifilm, přední český festival animovaných filmů, se koná na patnácti místech. Festival se potýká s problémy s ubytováním pro narůstající počet návštěvníků. Program festivalu se dělí na soutěžní a nesoutěžní část, na soutěžní se utká 199 filmů, her, videoklipů a VR projektů. Na zahájení bude udělena cena za celoživotní přínos Jiřímu Kubíčkovi. Festival potrvá do neděle a kromě filmů nabídne i přednášky, workshopy, výstavy, koncerty a dabingové studio.

0

Před 4 dny

Liga vzkvétá - sponzoři navýšili příspěvky pětinásobně

Zatímco dosud bylo vypláceno 150 milionů korun ročně, nyní částka dosahuje téměř pětinásobku. Sponzoři jako O2 TV, Chance a Betano poskytli vysoké příspěvky, další možnosti se ještě řeší. Kluby očekávají významné zlepšení kvality ligy.

0

Před 5 dny

Prskavec chce dvě medaile z Paříže

Jiří Prskavec sní o zisku dvou olympijských medailí ve dvou různých disciplínách na hrách v Paříži, inspirován úspěchem Jessiky Foxové. Po zlatě v kajaku na olympiádě v Tokiu se soustředí také na kánoi.

0

Před 6 dny

Raketový skok daně z nemovitostí může otřást realitním trhem

Sazby daně z nemovitostí v ČR vzrostly v průměru o 80 %. Nové výměry daní jsou rozeslány od poloviny dubna a jejich nezaplacení může vést k finančním sankcím. Obce mohou navíc zvýšit místní koeficient daně, což může vést k dalším nárůstům.

0

Před týdnem

Jablonecký boom sdílených kol

Služba sdílených kol v Jablonci nad Nisou rozšířila počet svých stanic o 9, na celkem 39. Celkový počet kol je 130, o 30 více než loni. Nové stanoviště byly vybrány na základě návrhů občanů. Financování projektu má překročit 1,75 milionu korun, částečně pokrytého dotací z Libereckého kraje.

0

Před týdnem

Česká armáda hledá specialisty na nové letouny F-35

Česká armáda začíná shánět odborníky pro své nové letouny F-35. Pro každý letoun bude potřeba 15-25 specialistů, mimo jiné i z oblasti IT, bezpečnosti a datové analýzy. Univerzita obrany v Brně otevře nový obor pro výcvik pilotů a specialistů. První letouny F-35 by měly dorazit do ČR v roce 2031.

0

Před týdnem

Chrastava plánuje nový podchod

V rámci modernizace železniční trati z Liberce k polským hranicím plánuje Chrastava nový podchod a rozšíření podjezdu pro vozidla. Hlavní rekonstrukce se plánuje na léta od června 2025 do října a vyžaduje investice přes miliardu korun.

0

Před měsícem

Tendr na opravu bazénu zrušen

Rozhodnutí o největší zakázce v Liberci je zpochybněno; vítězná společnost Metrostav DIZ musí prokázat pravdivost nabídky ve výši 748,8 milionu korun bez DPH. Námitky od dalšího uchazeče vedly ke zrušení předchozího rozhodnutí a jejich znovu posouzení hodnotící komisí.

0

Před měsícem

Liberecký náměstek Žídek rezignoval, koalice se rozpadá

Zástupci tří koaličních stran se na mimořádném zasedání shodli na ukončení spolupráce s ODS poté, co byl její člen Petr Šídek obviněn z korupce. Protikorupční organizaci Transparency International bude celou kauzu dále vyšetřovat.

0

Před měsícem

Návrh zákazu dalších 7 látek rozhořčuje prodejce

Mluvčí ministerstva zdravotnictví, Ondřej Jakob, oznámil, že návrh na přidání dalších sedmi látek na seznam zakázaných látek bude do 15. dubna v připomínkovém řízení.

0

Před měsícem

Rozšíření větrného parku Václavice - obyvatelé jsou proti

Václavický větrný park na Liberecku se chystá rozšířit o šest dalších větrných elektráren. Avšak obyvatelé Václavic a Uhelné v anketě vyjádřili nesouhlas s expanzí parku. Místní zastupitelé požadují posouzení záměru podle zákona o vlivu na životní prostředí.

0

Před měsícem

Vysoké pokuty za ignorování blokového čištění

Nedodržování blokového čištění v jarní a podzimní sezoně může řidiče prodražit. Městské úřady ve Zlíně a Brně zvyšují poplatky za nadzvednutí auta, které je zaparkováno v oblasti připravené na čištění. Pokuty za toto přestoupení jsou nyní nejvyšší v zemi.

0

Před měsícem

Kraj vyvěsil romskou vlajku

V pondělí 8. dubna se slaví Mezinárodní den Romů. Již dnes ráno proto Liberecký kraj vyvěsil na terase třetího patra budovy krajského úřadu romskou vlajku. Dává tím najevo podporu zvyků, tradic a kulturního života národnostních menšin.

0

Před měsícem

Machulova výstava s neobvyklým nádechem

Výtvarník Kuba Machula představuje svou tvorbu i ateliér na výstavě v Galerii Jídelna ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě. Návštěvníci mohou obdivovat jeho obrazy v technice drip do 26. května.

0

Před měsícem